Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Νόμπελ: Τα καταφέραμε!

Σπύρος Λημναίος - Avaaz <avaaz@avaaz.org>



Αγαπημένοι φίλοι και φίλες,

Τα καταφέραμε! Με μια αστραπιαία και πρωτοφανή παγκόσμια κινητοποίηση, 640.000 από εμάς και 230 ακαδημαϊκοί από 111 πανεπιστήμια του κόσμου ενώσαμε τις φωνές μας και καταθέσαμε επίσημη υποψηφιότητα στην Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης.

Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε από την Αλκμήνη, ένα μέλος του κινήματός μας από την Κρήτη. Και όλοι μαζί, με την κάθε μία υπογραφή μας, δώσαμε δύναμη σε αυτή την υπέροχη ιδέα και κάναμε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης (από το BBC μέχρι το CNN) να μιλούν για το έργο των αλληλέγγυων νησιωτών.

Eίναι μια απόδειξη της δύναμης που έχουμε ως πολίτες όταν συσπειρωνόμαστε!

Η υποψηφιότητα για το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» που καταθέσαμε είναι πρωτοποριακή από πολλές απόψεις: περιγράφει το σπουδαίο έργο 16 ομάδων αλληλεγγύης και ανθρώπων από 9 νησιά, αποτελεί ένα πανέμορφο κολλάζ του αυθεντικού αυτού κινήματος πολιτών και στηρίζεται από 640.000 απλούς πολίτες αλλά και προσωπικότητες όπως οι Νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Desmond Tutu και οι ακαδημαϊκοί Anthony Giddens και Margaret MacMillan.

Θα πάρει μήνες για να μάθουμε την τελική απόφαση της Επιτροπής Νόμπελ, αλλά αυτή η ασυνήθιστη υποψηφιότητα, από πολίτες -- προς πολίτες, έχει ήδη κάνει την φωνή του Αιγαίου να ηχήσει δυνατά σε όλο τον κόσμο.

Τώρα είναι η σειρά των κυβερνήσεων να ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξε το «Κίνημα Αλληλεγγύης Αιγαίου» για να ανοίξουν τους φράχτες όπως οι νησιώτες άνοιξαν την αγκαλιά τους.

Με εκτίμηση και σεβασμό προς τους αλληλέγγυους νησιώτες και εθελοντές,
Σπύρος, Alex, Luis, Sam, Alaphia, Mike, Emma και όλη η ομάδα του Avaaz
-------------------

ΥΓ1. Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε το Νοέμβριο από ένα μέλος του κινήματος μας, στην πλατφόρμα του Avaaz "Ψηφίσματα Πολιτών". Μπορείς να ξεκινήσεις τη δική σου εκστρατεία, πατώντας εδώ:
https://secure.avaaz.org/el/petition/start_a_petition/

ΥΓ2. Η Ελληνική κυβέρνηση επίσης ανταποκρίθηκε στην κινητοποίηση ανακοινώνοντας την κατάθεση και μια άλλης υποψηφιότητας όπου προτείνονται τρία ονόματα, ένα εκ των οποίων η ηθοποιός Susan Sarandon.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  

Υπέρ της υποψηφιότητας για Νόμπελ των «ηρώων του Αιγαίου» Τούτου και Πισσαρίδης – Έθνος
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64324611  

Διαδικτυακό ψήφισμα ζητάει την απονομή Νόμπελ Ειρήνης στους έλληνες νησιώτες (στα αγγλικά) – CNN
http://edition.cnn.com/2016/01/24/europe/greece-islanders-nobel-petition/
Έλληνες εθελοντές καλοδέχονται την υποψηφιότητα για Νόμπελ (στα αγγλικά) - BBC
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-35460012

Ήρωες τη καθημερινότητας: Συναντήστε τους έλληνες νησιώτες που προτείνονται για Νόμπελ (στα αγγλικά) – NBC news
http://www.nbcnews.com/storyline/europes-border-crisis/everyday-heroes-meet-greek-islanders-nominated-nobel-prize-n508406

Έλληνες νησιώτες προτεινόμενοι για το Νόμπελ Ειρήνης (στα αγγλικά)  - Guardian http://www.theguardian.com/world/2016/jan/24/greek-islanders-to-be-nominated-nobel-peace-prize

Έλληνες νησιώτες προτεινόμενοι για το Νόμπελ Ειρήνης για το ρόλο τους στην προσφυγική κρίση (στα αγγλικά) – Huffington Post

http://www.huffingtonpost.com/entry/greece-refugee-nobel-peace-prize_us_56a6536ee4b076aadcc74516?ir=WorldPost&section=us_world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου